среда, 28. мај 2014.

Nevreme i poplava u Kragujevcu 2014-05-26 (06)


Kao što smo pisali juče i prekjuče, jako nevreme koje je zadesilo Kragujevac pre dva dana, sručilo je pedeset tri litra kiše po kvadratnom metru za samo dva sata.

Grad, vetar i kiša su sigurno naneli ogromne štete Kragujevcu i okolini, pre svega u poljoprivredi ali i u industrijskoj zoni koja se nalazi u nižim delovima grada.

Prostorije Udruženja građana Preporod života - ogranak Kragujevac, nalaze se na relativno visokom delu grada, u naselju Erdoglija (par stotina metara uzbrdo od Prve kragujevačke gimnazije i pozorišta Joakim Vujić). Međutim, zgrada u kojoj se nalazi je na uglu ulice Dragoljuba Milovanovića Bene (br. 19) i ulice Čiče od Romanije, koja je prilično strma, tako da kanalizacija nije mogla da prihvati tako nagao i velik priliv vode.

Srećom, zaštita u šahti (tzv. "žabica") u prostorijama udruženja je izdržala, pa je količina vode koja je ušla kroz ulazna vrata, zajedno sa onom koja je izbijala iz temelja, mnogo manja nego da ove zaštite nije bilo i da je voda izletela iz šahte.

Koliko je problem bio ozbiljan, vidi se kada se pogledaju video snimci i slike iz nižih delova grada, gde je proglašena vanredna situacija i evakuisano oko osamdeset osoba.

Klikni na sliku za uvećanje

Na slici gore je prekjučerašnji detalj iz poplavljenih delova naselja Ilićevo, nadomak industrijske zone.

Klikni na sliku za uvećanje

Na gornjoj slici su poplavljene ulice kod tržnog centra Roda i hale Jezero.

Нема коментара:

Постави коментар